Le millésime 2020
 

par Charles-André Charlier
Sommelier, l’abbaye de Talloires 

The 2020 vintage tasting 
 

by Charles-André Charlier
Head Sommelier, l’abbaye de Talloires 

Charles André Chgarlier.jpg

Gevrey-Chambertin

Nez expressif avec des arômes d'épice et de griottes. En bouche l'équilibre est là, tendre il enveloppe le palet avec de la fraicheur. Arômes de griotte et chocolat. garde 5 ans accord vin met Tarte fine de fraises vin servis à 14° 

Expressive nose with aromas of spice and morello cherry. Smooth balance in the mouth, enveloping the palette with freshness. Aromas of morello cherry and chocolate. Cellaring 5 years. Food and wine pairing: strawberry tart, serve at 14° C.

Gevrey-Chambertin-2019.png

Gevrey-Chambertin

"LA BRUNELLE"

Robe ruby foncé. Nez discret avec un légé boisé qui évolue sur des arômes de griottes. En bouche il enveloppe le palet avec de la puissance. Vin ferme, une petite pointe acidulée nous donne de la fraicheur. Arômes de fruits noirs frais. Tanins présent sans être agressif. Finale crayeuse. garde 8 ans accord vin met Gigot agneau de sept heures 

 
Dark ruby colour. Discreet nose with a slightly woody note evolving onto morello cherry aromas. The mouthfeel envelops the palette with power. A firm wine whose slightly acidulous note provides freshness. Aromas of fresh black fruits. Tannins present without being aggressive. Chalky finish. Cellaring 8 years. Food and wine pairing: slow-cooked seven-hour leg of lamb.

Gevrey-Chambertin la Brunelle 2019.png
Gevrey-Chambertin Aux Corvées 2019.png

Gevrey-Chambertin

 

"AUX CORVEES"

Nez peu expressif avec des arômes d'épices et griotte kirch. C'est en bouche qu'il m'a le plus surpris, vin avec du volume mais surtout avec une très belle vivacité qui nous rappelle un cassis frais et l'amertume de sa peau. très long en bouche avec une finale tanin présent et souple. vin aérien. garde 8 ans accord vin met dessert chocolat "opéra" 
 
 
Lightly expressive nose with aromas of spice and morello cherry. It is in the mouth that it surprised me the most; a wine with volume that is marvellously vivacious, recalling fresh blackcurrant and the bitterness of its skin. Very long in the mouth, finishing on tannins that are present and soft. An ethereal wine. Cellaring 8 years. Food and wine pairing: classic French opera cake (chocolate and coffee).

Gevrey-Chambertin 1er cru La Perriere 20

Gevrey-Chambertin

 

Premier Cru

"LA PERRIERE"

Nez expressif et puissant avec des arômes de poivre et de fruits noirs. En bouche il est volumineux avec de la vivacité. Il est droit. nous retrouvons les arômes de poivre et de fruits noirs avec beaucoup de plaisir. Tanins présent. garde 8 ans accord vin met Tournedos Rossini 

Expressive nose with aromas of pepper and black fruits. Lively and full-bodied in the mouth. A wine with backbone, expressing delightful aromas of pepper and black fruit. Tannins present. Cellaring 8 years. Food and wine pairing: Tournedos Rossini 

Gevrey-Chambertin

 

Premier Cru

"FONTENY"

 Nez développé avec de la puissance. En bouche ce vin à du volume avec une belle vivacité. Je retrouve des arômes de myrtille et de cassis frais. Les tanins sont présent avec une point d'amertume. Vin bien équilibré. Coup de coeur. garde 8 ans met vin Caneton braisé aux navets 

Powerful bouquet. On the palette this wine has volume and is exceptionally vivacious. I detected aromas of blueberry and fresh blackcurrant. The tannins are present with just a touch of bitterness. A well-balanced wine. Sommelier’s favourite. Cellaring 8 years. Food and wine pairing: Braised duckling with turnips. 

Capture d’écran 2018-04-25 à 20.09.51.png

Charmes-Chambertin

 

 

Grand Cru

Nez expressif qui me donne beaucoup de plaisir. En bouche trois mots me sont arrivés rapidement, aérien, délicat et soyeux. Arômes de griottes mure avec noyaux. les tanins présent sont tendre. vin bien équilibré. Coup de coeur garde 10 ans vin met Carré d'agneau fumé au serpolet jus cuisson 

Utterly delightful, highly expressive nose. In the mouth, three words immediately come to mind: airy, delicate and silky. Aromas of ripe unpitted morello cherries. The tannins present are soft. A well-balanced wine. Sommelier’s favourite. Cellaring 10 years. Food and wine pairing: smoked rack of lamb with wild thyme served in its cooking juice.

charmes-min.png

Mazy-Chambertin

Grand Cru

Nez développé et délicat avec des arômes de griottes avec noyaux. Vin avec de la matière et volume. Belle fraicheur qui rappelle la cerise fraiche. Vin équilibré avec de la finesse. Très long en bouche. Tanins présent et ferme. garde 10 ans vin et met Pigeon au sang jus à la cardamone.

 

A well-developed and delicate bouquet with aromas of unpitted morello cherries. This wine has both substance and volume. A beautiful freshness reminiscent of just-picked cherries. A well-balanced wine with great finesse. Very long in the mouth. Tannins present and firm. Cellaring 10 years. Food and wine pairing: Imperial pigeon au sang ‘cardamom’.

Chambertin Clos de Bèze

Grand Cru

Nez puissant et épicé. En bouche il est volumineux avec des arômes de griottes très mure. Une belle fraicheur fait l'équilibre. très long en bouche. Tanins fin garde 10 ans vin et met vin pour l'automne avec un gigot de chevreuil 

Spicy, powerful nose. Voluminous in the mouth with aromas of very ripe morello cherries. A beautiful freshness completes the balance. Very long in the mouth. Fine tannins. Cellaring 10 years. Food and wine pairing: an excellent wine for the autumn served with a leg of venison.

Chambertin

Grand Cru

Nez développé et puissant avec un boisé délicat. Arômes de liqueur de fruits noirs. Bouche avec de l'amplitude, rondeur et tendresse. Un grand plaisir à découvrir les arômes de griottes, de cacao et d'épice. Une belle fraicheur. Très belle longueur en bouche. Tanin présent et fin garde 15 ans vin met Lièvre à la Royal 

Well-developed and powerful nose with a delicate woodiness. Notes of black fruit liqueur. Full-bodied, round and soft on the palate. A great pleasure to discover the aromas of morello cherry, cocoa and spice. A beautiful freshness. Highly appreciable length in the mouth. Tannins present. Cellaring 15 years. Food and wine pairing: Hare à la Royale.

primeur
ZOOM Chambertin-- copie.jpg

Clos de Vougeot

Grand Cru

Nez expressif et fin, légèrement boisé. Ce vins enrobe le palet avec une belle fraicheur. Arôme de fruits noirs. très long en bouche. les tanins sont présent et ferme. garde 10 ans vin met Côte de Boeuf sauce poivre  

Expressive and fine nose, slightly woody. This wine is delightfully crisp and fresh on the palate. Aromas of black fruits. Very long in the mouth. The tannins are present and firm. Cellaring 10 years. Food and wine pairing: Rib eye steak with pepper sauce.

Capture%20d%E2%80%99%C3%A9cran%202018-04-26%20%C3%A0%2009.21_edited.jpg

Clos de Vougeot

"Vieilles Vignes"

Grand Cru

Nez plus expressif que le précédent. Ce vin est structuré avec une belle vivacité. Arômes de kirch, fruits noirs et légèrement fumé. Vin bien équilibré. Il nous donne du plaisir.  garde 10 ans met vin Civet de Sanglier  

A more expressive bouquet than the previous wine. Well-structured palate, very pleasantly ebullient. Aromas of kirsch and black fruits with a slightly smoky touch. Well-balanced wine. A pleasure to savour. Cellaring 10 years. Food and wine pairing: wild boar stew.

primeur
Clos de Vougeot Vielles Vignes Grand Cru 2020_edited.jpg